Duke_Medical_Image_08_fs3

Duke Medicine Pavilion: A Serene External Space for both Patients and Visitors

in Healthcare/Landscape/Pavilions 1315 views

Duke University Medical Centre wanted a design that connects the three buildings on site while welcoming patients and visitors in breathtaking fashion. Perkins + Will designed an exterior space with a new elevated plaza to compliment the site’s location surrounded by three buildings.

Duke_Medical_Image_01_fs1

The elegant space was designed to provide spaces for gathering and short periods of relief from unrest outside the hospital walls. The architects mission was to provide a space that calms the patients and visitors through proper color selection and simplicity in terms of form and material choice.

Duke_Medical_Image_05_fs5

For the sake of having a focal point in the space, the architects used a Japanese Maple tree installed on one side of the ellipse-shaped precast wall. In order to make use of the ellipse space, more gathering space has been created within the ellipse accompanied with furniture to welcome people who may want to have informal meetings within the hospital. The space is also used as an outdoor diner. Giant bamboo planters have been used to accentuate the outline of each particular space while reflecting the verticality of the buildings around.

Duke_Medical_Image_07_fs4

To direct rain water, on the south end of the plaza a canopy has been created to direct water into a special band that infiltrates the drainage system. All mechanical equipment including large emergency generators is concealed underneath the ground which creates a space of beauty free from unnecessary distractions. Perkins + Will say the pavilion is now targeting LEED Gold Certification.

Duke_Medical_Image_06_fs2

An elevated garden was also integrated into the plan to create a tranquil waiting zone on the third floor of the hospital. Most of the gardens plants include healing herbs to fit into context with the hospital’s ideologies. To uniformly integrate the garden with the hospital, seasonal color was applied to create moments of natural calmness within the busy hospital surrounding.

Project Information

Architect: Perkins + Will
Location: Durham, North Carolina
Completion: 2013
Size: 20,000 square feet LEED Gold Certification
Awards: The Landscape Architecture Awards for Healthcare Environments, Bronze Award, 2013

Ian Mutuli is the Founder and Managing Editor of Archute. He occasionally writes about startups and tech for The Press Farm. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.