Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-12

Son La Restaurant: Vo Trong Nghia Opens Up the Son La Province of Vietnam to Tourists

in Architecture/Hotels + Restaurants/Sustainability 1349 views

Located in North of Vietnam, Son La province is an ethnic cultural area with abundant nature of untouched forests and beautiful mountain landscapes. Even with its strong cultural and natural beauty; there was no little development or accommodation for tourists to recognize the city as a destination. Son La restaurant which has a capacity of 750 guests is the first facility of a new hotel complex located within the city centre; and is Vo Trong Nghia Architects attempt to expose the tourism potential of Son La.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-1

Due to difficult terrain, Son La is only accessible from Hanoi by a 7 hour car trip along precarious cliff roads. The accessibility makes transportation of building materials and work forces difficult. With this is mind, the architect maximized the use of local resource that is: local labour and affordable local materials.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-10

To adopt to the tropical monsoon climate which in the wet season is hot with high humidity and strong rains and a more temperate but still hot dry season – the building is composed of 8 separate stone buildings and an open air bamboo dining hall to supply both contained air-conditioned rooms and comfortable exterior dining.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-20

The stone buildings provide multiple entrances to the dining hall and multiple framed views out from the external dining area. The various height of the buildings and trees on the roof provide a vertical landscaped view from the outside. The locally sourced stone walls quarried about 10 km from the site, provide texture and integrate the building with the surrounding mountainous landscape.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-16

The roof structure that houses the dining hall is composed of local bamboo called “Luong” that grows up to 8 metres in height. 96 bamboo column units composed of 4 bamboos tied together induce a vertical expression of the bamboo structure just like the bamboo forests found in the Son La province. 80 to 100 mm diameter bamboo poles are assembled by bamboo dowel nails and rope after they have been treated by a traditional method in Vietnam, which involves being soaking in mud and then being smoked.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-14

Shear loads on the structure are braced by 10 layered crossed bamboo beams that are connected to the stone boxes. The ceiling is made of the local thatch called “vot” and transparent composite roof sheeting that covers the roof above it. Skylights open between the columns to fill the space with soft light.

Son-La-Restaurant---Vo-Trong-Nghia-Architects---Hiroyuki-Oki-4

As regarding the landscaping logic; hundreds of local peach trees are planted in the surrounding landscape to celebrate the flower seasons and to create an attractive ambience for guests. This project was built on a modest rate of approximately 600 USD per square metre – and acts as a great precedent for the sustainable hotel complex (which will include a conference hall and café) that is to be built in future phases.

Project Information
Architects: Vo Trong Nghia Architects
Location: Son La, Vietnam
Design Team: Vo Trong Nghia, Vu Van Hai, Ngo Thuy Duong, Tran Mai Phuong
Contractor: Suoi Hen JSC, Wind and Water House JSC
Area: 1984 sqm
Status: Completed, 2014
Photographs: Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Architects

Latest from Architecture

Go to Top