qujing culture centre china by atelier alter 34

Qujing Culture Centre: A Befitting Anti-gravity Concrete Mass to House Special Artefacts in China’s Qujing City.

in Architecture/Culture + Entertainment/Museums 1217 views

Two of China’s oldest artefacts more than modestly referred to as ‘miracles’ needed a place to call home. A man-made lake situated in Qujing City, China, was the location upon which this home would be built. The Qujing Culture Centre is a home befitting of its artefacts that include the Longyan Tablet and a fish fossil over 400 millions years old. It’s easy to see why the client, Qujing Culture and Sport Center Building Commission, needed a special structure to house the artefacts. The Longyan Tablet is the first occurrence of a very prominent calligraphic style also thought to have marked the invention of calligraphy. The fish fossil on the other hand single-handedly recreates human history and geology as we know it.

qujing culture centre china by atelier alter 27

Two architecture firms collaborated on this project with Atelier Alter taking charge of the original drawings and working henceforth with Hordor Architecture & Engineering Design Group to achieve the structure as it is. The uniqueness of the artefacts inspire the project pushing the architects’ limits of creativity to notches higher. The result is a building boasting a humongous roof that cantilevers off the main structure to cover the raised plaza which also doubles up as the ingress.

qujing culture centre china by atelier alter 21

As you approach the entrance, the Qujing Culture Centre is domineering – the architects say they made it so to depict the museum’s subject matter. A flight of large stairs take you up onto a raised concrete plaza in front of the entrance. Views of the water beyond welcome you to the next journey: another flight of stairs into a raised concrete platform at the entrance. Once you enter the building, you can begin to explore the exhibitions. When standing on the platform you cannot help but be aware of just how much concrete roof is floating like an inverted staircase above you.

qujing culture centre china by atelier alter 30

The architects designed the roof to intentionally ignore the existence of gravity. It’s a huge mass that makes an architect wonder: how the hell is it supported? Technological inventions in the world of construction however, have enabled huge cantilevers to happen, take for example the CCTV headquarters by OMA which features a 75-metre cantilever.

qujing culture centre china by atelier alter 15

The analogies of the site like the terraced field, the fossil grain or the calligraphic strokes would have made a good story, but the architects decided against that as a concept and went for formal expression. Selecting concrete as the main material had more to do with this expression than uniformity of the whole project. The message was a dialogue between the concrete and the abstract, the familiar and the unfamiliar.

Project Information
Architects: Hordor Design Group, Atelier Alter
Location: Qujing, China
Client: Qujing Culture and Sport Center Building Commission
Architect-in-Charge: Yan Huang
Design Architect: Yingfan Zhang, Xiaojun Bu
Area: 18800 sq.m
Completed: 2015
Photography: Atelier Alter

Ian Mutuli is the Founder and Managing Editor of Archute. He occasionally writes about startups and tech for The Press Farm. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.

Latest from Architecture

Go to Top