Alesia Museum in Le Pre Haut, France, a Throwback at History by Bernard Tschumi Architects

in Architecture/Exhibition/Heritage + Historic/Museums by

The Alesia Museum, by Benard Tschumi, marks an archeological site in central France and commemorates the history of the battle between the Romans, led by Julius Cesar and the Gauls, the indigenenous occupants, under Vercingetorix, over 2,000 years ago in 52 B.C. The museum will focus on elements and narratives of the events of the battle.

ssfdg-opt

The interesting paradox here is that this is a commemoration of a battle lost. The Roman Empire did conquer the Gauls in this battle. In fact, the cylindrical centre occupies the same position held by the Roman army, the invador. However, at the time of the fall of the Western Roman Empire in the 5th Century, 500 years later, the Gauls formed the Celtic Territory in the same land  which later became the country France in the 9th century.

stringio.jpg-opt

Although all traces of the battle have been obliterated, the new museum complex recreates battlements and earthworks and provides interpretation for the area, which consists of several sites spread over a valley that contains a small medieval town. Its wooden exterior references the timber fortifications that would have been constructed nearby. It’s ornate herringbone facade is eye catching and sets it apart as an icon, different from other circular plan buildings.

sfgs-opt

As part of the recreation of the historical event, the materiality and sustainable elements of the building have been carefully chosen to make visitors aware of the surrounding landscape, which appears much as it would have 2000 years ago. The roof and envelope design mute its presence on this sensitive site. Tschumi’s design has truly transformed the hilltop site into a suitable tribute to the historic Battle of Alésia. The slatted wooden second skin was created to pay tribute the wooden structures the Romans built during the battle’s era. The wooden skin also acts as a brise-soleil, filtering light as it enters the glass volume and casting patterned shadows throughout the visitor center.

mlbtmuseumalesiaimage005big-opt

Benard Tschumi adopts a very simpleton circular design in this museum. Inside, a Guggenheim-like ramp contains interpretive material describing the famous confrontation and offers views out to the surrounding battlefield through openings that bring light inside the structure filtered through the interstices of the stone envelope.

jkl-j.-yo-opt

The museum’s roof holds an elevated park that gives visitors a sprawling view of the battle site. Grass, shrubs, and trees grow on the roof, helping to filter rain water, provide shade to visitors, and insulate the building.

170rvfnoklkno8h5-opt

The green roof serves to minimize the visual impact of the building when seen from the hill above (the historical position of the Gauls).  It also helps the building blend flawlessly into the battlefield terrain.

sfdg-opt

A second museum building, contrastingly clad in stone, is also being constructed a kilometre away across the battlefield and the pair will together comprise the Alésia Museum complex. Exhibitions inside the visitor’s centre will portray the events of the battle and its aftermath, while the second building will present artefacts unearthed from the site.

Project Information
Architects: Bernard Tschumi Architects
Location: Le Pré Haut, 21150 Alise-Sainte-Reine, France
Design Team: Bernard Tschumi, Kim Starr, Joel Rutten, Adam Dayem, Jane Kim, K.J. Min, Adrien Durrmeyer, Matthew Stofen, Paula Tomisaki, Nefeli Chatzimina
Project Year: 2012
Drawings: Benard Tschumi Architects
Photographs: Christian Richters, Iwan Baan

Latest from Architecture

Go to Top