Farming Kindergarten: Vo Trong Nghia Architects’ Solution to Rapid Urbanisation in Vietnam

Avatar
Updated on
Avatar

Samuel Nguma

Samuel Nguma is an Editor for Archute. He enjoys taking long walks and reading short stories. He is an ardent lover of architecture which he studied at the University of Nairobi.
Get Smarter On Architecture and Design

Get the 3-minute weekly newsletter keeping 5K+ designers in the loop.

Enter your Email to Sign up

Side-bar-footer-forum

Vietnam, historically an agricultural country is facing changes as it moves to a manufacturing based economy. This has taken a huge toll on the environment. Increased droughts, floods and salinization jeopardize food supplies, while numerous motorbikes cause daily congestion and air pollution in the cities. Rapid urbanization deprives Vietnamese children of green lands and playgrounds, thus stifling a much needed relationship with nature.

Farming Kindergarten was taken as a challenge by Vo Trong Nghia Architects to counter these issues. Located next to a big shoe factory, and designed for 500 children of the factory’s workers, the building is conceived as a continuous green roof, providing a food and agriculture experience to children, as well as an extensive playground open to the sky.

The green roof is a triple-ring shape drawn with a single stroke, encircling three courtyards inside that serve as safe playgrounds. Recently, an experimental vegetable garden was realized on its top. Five different vegetables are planted in a 200 sqm garden for agriculture education.

All programmatic requirements are accommodated under this roof. As the roof lowers to the courtyard it provides access to the upper levels and vegetable gardens on top – the place where children learn the importance of agriculture and get the opportunity to connect with nature.

Sustainability Manoeuvres

The building is made of a continuous narrow functional strip with both its sides fitted with operable windows that maximize cross ventilation and natural lighting. The architectural and mechanical energy-saving methods that are comprehensively applied include: the use of a green roof as insulation, application of a green façade as shading, solar water heating and grey-water recycling. These devices are designed visibly and play an important role in the children’s sustainable education.

Construction Costs

The building is designed for low-income factory workers’ children and therefore its construction budget was quite limited. The combination of local materials and low-tech construction methods were applied and went a long way to minimize the environmental impact as well as promote local industry. Thanks to simple rigid frame with economical materials, the construction cost per one square meter was kept at around 500 USD including finishes and equipment, which is competitively cheap even within the Vietnamese built environment market.

If you're intrigued by cutting-edge architectural sensations that blend seamlessly with the environment, check out Son La Restaurant in Vietnam.

Project Information
Architect: Vo Trong Nghia Architects
Location: Biên Hòa, Dong Nai, Vietnam
Client: Pou Chen Vietnam
Design Team: Vo Trong Nghia, Takashi Niwa, Masaaki Iwamoto, Tran Thi Hang, Kuniko Onishi
Green Building Consultant: Melissa Merryweather
Contractor: Wind and Water House JSC
Area: 3 800 sqm
Status: Completed, 2013
Photographs: Hiroyuki Oki, Gremsy, Vo Trong Nghia Architects

Photo of author

About the author

Samuel Nguma

Samuel Nguma is an Editor for Archute. He enjoys taking long walks and reading short stories. He is an ardent lover of architecture which he studied at the University of Nairobi.
Related Articles

Al Noor Tower: Africa’s Tallest Skyscraper by Valode & Pistre to Break Ground this June

Valode & Pistre plans to begin construction on the tallest tower in Africa this coming June. Set to be over ...

Philosophy of Architecture for the Future Tropical Villa: Nature-Infused Modernity

Nestled in the peaceful Umalas village, within the bustling region of Canggu in Badung, Bali, the JUPITER UMALAS residential project, ...

Amorph Living Sculpture: An Architectural Exploration of Wood and Concrete in Salzburg, Austria

Salzburg, a beautiful town in Austria, has always managed to cultivate and preserve a rich urban fabric. This has made ...