Studio FH’s Gahinga Batwa Village Giving Hope To a Marginalized Group in Uganda.

Avatar
Updated on
Avatar

Rahma Wario

Get Smarter On Architecture and Design

Get the 3-minute weekly newsletter keeping 5K+ designers in the loop.

Enter your Email to Sign up

Side-bar-footer-forum

Originally residing in the rainforests of Uganda, Rwanda, and Congo, the Batwa, one of Africa's oldest tribes, primarily relied on hunting and gathering as their main mode of survival. Their existence was drastically changed when they were forcibly evicted from the forest by the government in the 1990s, leaving them landless and plunged into severe poverty. In response to their hardship, the Volcanoes Safari partnership trust generously donated ten acres of land which now serves as a home for over 100 people. In a collaborative effort, guests from the nearby Mount Gahinga lodge donated all construction materials, while a Ugandan architecture firm, Studio FH architects, graciously offered their design services and project supervision for free.

The village comprises of 18 houses that were built for and by the Gahinga based Batwa people. Each house measures 20 sqm and the floor plans vary slightly given the fact that they are all based on a model house that was built by the locals themselves using bent branches covered with dried grass.

Each home has a tiny common room, small bedrooms and a covered veranda for cooking. Locally available materials were greatly utilized during the construction of the units; stones collected on the site were used to build the rubble stone foundations, the walls were made of eucalyptus poles with a bamboo grid, finished with earth plaster and the roofs are made of metal sheets covered with a papyrus layer above.

The settlement layout plan was not drawn instead the placement of the houses was done ‘on the go’ by the builders. The locals were encouraged to respond to the immediate site environs i.e to avoid placing the verandahs on the side facing the strong winds coming from the volcanoes, to keep the houses tightly spaced for wind protection and to maximize on the available land for farming. This random approach has resulted in the creation of an interesting pattern that will eventually lead to the formation of comfortable public spaces and niches.

Provision of proper sanitation was of key importance to the locals as this was a major issue in their former settlement. Therefore, two small buildings accommodating the latrines were built into the slopes of a ravine on one side of the village.

A new community centre, whose design inspiration was the traditional forest dwelling of the Batwa, was also put up near the main access into the site. The 100 sqm, dome-shaped structure is a multi-purpose space that is meant to be used for public gatherings.

The walls and ceiling are made of eucalyptus poles painted with recycled engine oil and finished with grass mats. Galvanized metal sheets covered with papyrus were used for roofing whereas the doors and windows were made of translucent sheets. Additionally, the community centre has a floor to ceiling height of 6m and two large doors that can be swung upwards to increase the size and flexibility of the space.

Also don't miss the breathtaking Bold and Eccentric Six Square House Project In Long Island.

Project Information:
Architects: Studio FH Architects
Client: Volcanoes Safari Partnership Trust
Location: GahingaUganda
Area: 480 sqm
Project Year: 2018
Photography: Will Bouse Photography, Craig howes.

Photo of author

About the author

Rahma Wario

Related Articles
timber rhyme studio ardete panchkula india 9

Studio Ardete Transforms Shop Interior into a Wood Art Landscape

One of the most historic architectural elements in India is the use of wood art in all facets of construction. ...

Axiom Telecom Headquarters: Abstract Mass of Concrete, Steel and Black Glass

This striking visual in Dubai Silicon Oasis is the headquarters of Axiom Telecom, a leading telecommunication company in the United ...

The Gherkin: Foster’s Monumental Building in the Heart of London

When you journey into London, the Gherkin, or 30 St. Mary Axe, is one of the first structures you'll notice ...