Holiday Cabin by Maddison architects designed as an extension that fits in

Ian Mutuli
Updated on
Ian Mutuli

Ian Mutuli

Founder and Managing Editor of Archute. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.
Get Smarter On Architecture and Design

Get the 3-minute weekly newsletter keeping 5K+ designers in the loop.

Enter your Email to Sign up

Side-bar-footer-forum

Located in the middle of a woodland forest in Victoria, Australia, Cabin 2 is an extension of an old log cabin in an area highly populated by holiday homes.

Melbourne-based Maddison architects designed the new cabin to sit in contrast to the old building and connected by an internal passageway. Instead of designing the new cabin to carry the aspects of the old one and have a sense of continuation in design, the architects chose to separate both cabins in a transitional manner that would immensely indicate transition from the old to the new cabin.

According to the architects, the intention was to allow both buildings to express their individual identities without making one exist in the shadow of the other.

Installed deep into the coastal Moonah woodland forest, the building is among many holiday homes that have been designed to camouflage within the network of winding roads and unpredictable vegetation. The designs of the buildings contrast each other a lot, with the new one featuring cast concrete and angular timber while the old is characterized by continuous logs of timber in entirety.

The extension cabin houses a bedroom with an en-suite bathroom at the mezzanine floor, a living room, kitchenette and a hidden study on the ground floor. The mezzanine level has a very subtle but clear access to the deck. The old timber cabin slopes rather gently from the lowest part of the site to the top part which also builds up to allow for the provision of a mezzanine sleeping area in the extension cabin. The bending roof also provides aesthetic precision that impacts on the structure in a major way to show modernism, adventure and seamless fitting into the context of the site.

The building's location gave birth to a number of issues including ensuring the environment is maintained as it is for the most part and that the vegetation and trees surrounding the site are least affected by the decision to extend the cabin. In conjunction with the client, the architects ensured very few trees were removed from the site. Indigenous plants were also added onto the landscape and the destroyed plants during the construction process replanted to ensure that the landscape remained the most natural possible. New fencing lines were put up but camouflaged with plants to obscure the properties boundaries and carry on the views beyond the site without interference.

The client wanted the building's footprint to be very minimal despite the extension and the architects delivered that by digging a little deeper into the slope of the site to increase the buildings height rather than width. That way, the folding roof that grows out from the slope of the site creates a landmark that looks like a natural landform.

The floor consists of poured concrete while the slanting roof culminates to the top level where the is a bedroom and breathtaking views of the forest and hills beyond. The interior cladding consists of pale plywood lines which are on the underside of the roof. The indigenous plants in the garden open up to the decking that stretches the length of the building. Rooftop tanks have been installed to capture rain water which is in turn used to water the whole landscape including the garden.

Dark criss-crossing joists are left intentionally exposed to create angular framework which supports the large glass panes for bringing in light into the building and a bright red color for aesthetics.

Project Information
Architects: Maddison Architects
Location: Blairgowrie, Victoria, Australia
Photography: William Watt

Ian Mutuli

About the author

Ian Mutuli

Founder and Managing Editor of Archute. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.
Related Articles

Philosophy of Architecture for the Future Tropical Villa: Nature-Infused Modernity

Located in the serene village of Umalas, within the vibrant region of Canggu in Badung, Bali, the JUPITER UMALAS housing ...

Amorph Living Sculpture: An Architectural Exploration of Wood and Concrete in Salzburg, Austria

Salzburg, a beautiful town in Austria, has always managed to cultivate and preserve a rich urban fabric. This has made ...

The turning torso

The Turning Torso, Calatrava’s Twisting Skyscraper in Sweden

The Turning Torso, Twisting Torso or Rotating Torso, whatever name fits it best, Santiago Calatrava's Torso tower in Malmö is the tallest skyscraper ...