Clarion Hotel Energy by Snohetta Architects Showcases Industrial History

Ian Mutuli
Updated on
Ian Mutuli

Ian Mutuli

Founder and Managing Editor of Archute. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.
Get Smarter On Architecture and Design

Get the 3-minute weekly newsletter keeping 5K+ designers in the loop.

Enter your Email to Sign up

Side-bar-footer-forum

Snohetta's architectural design for the Clarion Hotel Energy was accomplished and began welcoming guests on August 20th, 2014. Situated in Stavanger, Norway, this hotel serves as a significant architectural icon and one of the drawcards of the region.

Commissioned for a volume and concept study to design the hotel and conference center, Snohetta architects wanted to reintroduce the town’s history as a former center for the fishing and canning industries. They chose to design the building as two distinct volumes in one to emphasize the industrialism of the Stavanger town.

The building’s volume is divided into two with each volume having separate functions and with distinct aesthetic characters too. The first volume covers two stories with a large base in terms of area and constructed from concrete. The roof cover was made from river stone. This two-story volume consists of public areas like the foyer, restaurant and a conference center.

Alongside this volume, parking was incorporated around the base of the building for bikes since Norway is largely a cycling nation especially the town of Stavanger where vehicles are not a very common phenomena.

The second volume is right above the first volume and unlike the first volume’s distinct concrete with tile cladding characters, the second one is quite distinct in terms of height and cladding materials. This volume facilitates 410 hotel rooms in a lamella volume with a tilted roof extending from its highest point of 7 stories to its lowest point of 5 stories towards the south of the site.

The interiors of the rooms are distinct despite the use of similar furniture. From each room visitors can enjoy the views of the town and the serene landscape while at the same time relishing the timber-inspired floor finish. Views are further enhanced where the lamella volume slopes from 7th floor to 5th floor generating a nice artificial scenery created by the building’s own design.

The lamella volume’s exterior façade has been designed with reflective metal of natural anodized aluminum as a seal of Stavanger’s history of one of the former industrialized areas to have participated in the fishing and canning industry.

We've got another treat for design enthusiasts! Delve into "Morpheus Hotel: Zaha Hadid’s Striking Exoskeleton In Macau",' a prestigious hotel that embodies elegance and innovation.

Project Information
Architects: Snohetta
Location: Stavanger, Norway
Client: AB Invest
Status: Completed
Size: 19, 194 sq. metres
Photographs: Snohetta

Ian Mutuli

About the author

Ian Mutuli

Founder and Managing Editor of Archute. He is also a graduate architect from The University of Nairobi, Kenya.
Related Articles

Bold and Eccentric Six Square House Project in Long Island

The bone-white beaches and cerulean blue waters in the Hamptons can be a little distracting, but away from the daze, ...

The Ultimate House on Wheels Ideas for Your Next Project

If you are the adventurous type, you may have loved the thought of living your life on the move. Well, ...

Interesting Facts About Dubai Creek Tower

Dubai houses some of the world's most impressive edifices, towers, and high-rises. Numerous buildings here hold world records, making them ...