The Interlock Bureau de Change architects London UK 3
©Gilbert McCarragher

The Interlock by Bureau de Change Architects is a Familiar Yet Foreign Building in London

/
6 mins read

Note from architect: Located in London’s Fitzrovia – where Riding House Street opens to Wells Street – sits The Interlock, a new five-storey mixed-use building designed by Bureau de Change architects for developer HGG London, a company established to commission design-driven innovative architecture.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 11
©Gilbert McCarragher

Riding House Street hosts an extraordinary breadth of architectural styles. From John Nash’s All Souls church at its most easterly point, the street skips haphazardly from 19th Century terraces to post war commercial buildings; concrete slab structures and 20th Century apartment blocks. The street’s piecemeal aesthetic is unified by the use of brickwork which serves as the façade material of choice, at times so abundant that it forms the road surface.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 9
©Gilbert McCarragher

The Interlock absorbs this history and responds by taking the proportions of the neighbouring 19th Century terrace, and recasting its brick façade to create a building of uncertain heritage – one that is simultaneously historic and contemporary, familiar yet foreign.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 12
©Gilbert McCarragher

Abandoning the traditional dimensions of London brick, a collection of 44 misshapen and seemingly un-stackable clay blocks were developed. The patterns visible across the surface are informed, in part, by the interactions between materials and structure. The bricks appear to lap up against glazing, swell and bow between floors and are inset frame-like to denote the building’s perimeter.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 5
©Gilbert McCarragher

For passers-by, the bricks appear to morph and twist like cogs. By modelling the facade in 3D, each facet could be individually adjusted to meet structural and fabrication requirements without diluting the integrity of the surface form.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 8
©Gilbert McCarragher

Staffordshire Blue Clay was selected as a contrast to the areas existing brickwork. The marl clay was set into 14 hand-crafted steel moulds and fired in oxidation to create the matt blue finish. After firing, these 14 ‘parent’ bricks were divided to form the 30 ‘offspring’. Construction of the 5,000 block landscape took place over three months. The fabrication team used 1:1 printed templates that set out the number, typology and location of each brick. When collated on site, these 188 templates appeared like a construction manuscript, with each brick a different note to lay.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 4
©Gilbert McCarragher

Behind the façade, sit three new residential units and a café at street level with gallery beneath. The regularity of the façade’s proportion and fenestration belies the complexity of the building’s volume and massing.

Section AA The Interlock Bureau de Change architects London UK
©Bureau de Change Architects

At the rear, the building is set out as a series of stacked boxes of varying form and size. Each floor is shallower than the last with the deepest floor plan at the bottom and the smallest at the top. Within this stepped form sits a series of deep light wells and skylights that track daylight in to the centre and edges of the building, creating internal patios on the lowest floors and light wells on others. Facing the street, the rooms overlook the busy street and on higher floors, the rooftops and domes of nearby buildings. At the rear the light is more diffused creating calm in the private spaces.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 20
©Gilbert McCarragher

Inside, the units are finished in a simple elemental palette – terrazzo bathrooms, natural stone worktops, sprayed-timber kitchens and oak floors.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 7
©Gilbert McCarragher

The light-filled café at the base of the building offers a counterpoint to the weight and inkiness of the façade. With every surface washed in white, the heavy-set mullions are halved and extruded from their frames to form ribbons that curve and fold over the ceiling in a style reminiscent of ornamental plaster-work.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 1
©Gilbert McCarragher

The monochromatic palette is broken only by cuts of oak that line the floor and counter tops. The floor below the café is a purpose-built gallery space hosting exhibitions, workshops and talks.

The Interlock Bureau de Change architects London UK 10
©Gilbert McCarragher

The project represents a shared vision between developer and architect to taking London’s architecture and re-approaching it in a way that brings something new to the streetscape.

Project Information
Architect: Bureau de Change
Structural Engineer: HRW
M&E Engineer: MWL Group
Client: HGG London
Contractor: Phillip Banks
Facade contractor: Irvine Whitlock
Brick fabricator: Forterra
Location: London, UK
Completed: 2019

Previous Story

Using Your Pool During Winter – From Heating to Cleaning

Next Story

The New Technology Around Slot Sites That Is Changing The Booming Gambling Business In 2020

Latest from Architecture